La circa 8 km de Babadag, pe un deal stancos de langa localitatea Enisala, se pot vedea ruinele cetatii numita local Heracleea - de fapt o
cetate genoveza numita Bambola sau Stavrichi- construita la sfarsitul secolului al XIII-lea si care a fost ocupata succesiv de catre genovezi (sf.sec. al XIII-lea - prima jum. a sec. al XIV-lea), a fost probabil sediul unui important principe local, Dimitrie, (Demetrius Princeps tartarorum), apoi a fost ocupata de o garnizoana a tarii Romanesti si ulterior cucerita de catre otomani (care au denumit-o Yeni Sale), cetatea pierzandu-si treptat importanta in decursul secolului al XV-lea, fiind apoi abandonata.
Generalii armatei ruse au ordonat acum aproape 200 de ani demolarea tuturor cetatilor medievale din nordul Dobrogei unde functionau garnizoanele Imperiului Otoman. Una singura a scapat – Heracleea. Vechi de peste 700 de ani, ruinele medievale sunt vizibile pe cativa kilometri.
Genovezii au ales special stancile inalte de pe malul lacului Razelm pentru amplasarea unui fort strategic de control al zonei. De altfel, chiar si pentru cineva nefamiliarizat cu arheologia iese in evidenta de cum pui piciorul in cetate destinatia 100% militara: ziduri inalte, incaperi mici, dar riguros aranjate, curtea interioara de mici dimensiuni, dependinte inexistente in afara zidurilor si nelipsitul turn al garzii. Accesul este dificil din cauza stancilor si a drumului ingust, care duce la o poarta mica. Odata ajuns in cetate, panorama este excelenta. Se poate observa in amanunt toata zona, dar si cativa kilometri din malul lacului Razelm şi Babadag.
(vor urma si panorame).
click me
2 comments:
Aaaa, faine... eu m-am cam grabit cu ale mele...
PS: Cumva nu sunt din ziua cand ne-am intalnit? Ca parca nu-mi aduc aminte sa fi fost norii asa...era doar un plafon uniform...
Sunt incadrările care mi-au placut din ziua aceea refacute la cateva zile dupa.
Post a Comment