Thursday, May 14, 2009

E-hee... Fotografiatul ăsta...

In ziua de astăzi oricine poate achiziţiona o cameră foto digitală. Ai şi tu una, nu?!? Dacă incă nu ai una, mai mult ca sigur ai un terminal mobil cu cameră foto.

In cazul in care consideri că imaginile pe care le faci cu camera ta nu sunt tocmai ca cele pe care le vezi prin diferite reviste sau pe diferite site-uri sau bloguri probabil te-ai gândit că acei fotografi au camere profesioniste sau cine ştie ce obiective şi este normal să „scoată” fotografii care te fac să exclami „uaaaau”.
Dar nu numai echipamentul foto stă la baza fotografiilor de calitate. In ziua de astăzi camerele foto digitale au evoluat mult şi poţi obţine imagini bune chiar şi ca incepător dacă ai „know how-ul” necesar.
Ca o imagine să devină fotografie este nevoie de cunoştiinţe in domeniu. Dacă noţiuni ca f-stop, DOF sau sync speed sunt străine de tine, iar tu vrei să faci fotografii de calitate ar fi timpul să faci un curs de fotografie. Prin curs de fotografie nu mă refer strict la un curs susţinut de un profesor la care trebuie să participi fizic şi de cele mai multe ori să plăteşti o taxă de inscriere. Pentru iniţierea intr-ale fotografiei sunt mai mult decât suficiente manualul camerei şi cursurile on-line gratuite. Iar mai apoi, in urma insuşirii cunoştiinţelor de bază, vei ştii ceea ce iţi trebuie mai departe pentru a te perfecţiona.
De asemenea pentru inceput unul din cele mai bune moduri de a invăţa este să faci cât mai multe click-uri pe declanşator. Dar cercul de prieteni şi familia, de regulă nu au experienţă (nu văd foto) şi intervenind şi subiectivismul lor, te fac să crezi că imaginile tale pot trece drept fotografii. Pentru majoritatea celor care ţi-au văzut „operele” de până acum a contat ca acestea să fie clare, să recunoască locurile pe unde ai fost sau să se vadă şi ei in cadru şi probabil să nu ii fi prins cu ochii inchişi sau să nu li se vadă burta. De aceea este bine să ai pe cineva care să iţi ghideze paşii. Forumurile româneşti ca softpedia, digitalnews, nikonisti sau mai târziu fototarget sunt o bună sursă de critică (uneori agresivă, dar... un şut in fund este un pas inainte, nu?!?).
Dacă vrei ca imaginile tale să iasă in evidenţă, să scoată acel „uaaau” de la cei care le privesc pentru inceput trebuie să acumulezi câteva noţiuni de bază pe care să le şi pui in practică. Noţiuni cum ar fi incadrare, expunere, bracketing, etc. Apoi să ştii ce filtre să foloseşti, când şi de ce.
Persoanele care au o cultură in domeniul fotografiei adesea pot recunoaşte lucrările fotografilor faimoşi deoarece operele lor au ceva distinct. Faptul că fotografiile tale au un anume „look” va contribui la succesul tău ca fotograf. Stilul fotografic este o combinaţie de tehnică, gust şi punct de vedere; lucruri care derivă din mediul familial, de locul in care ai crescut şi din celelalte influenţe importante la care ai fost supus de-a lungul vieţii. Talentul innăscut şi educaţia in domeniul fotografiei sunt de asemenea factori importanţi in definirea propriului tău stil.
Punctul tău de vedere artistic asupra realităţii, modul in care vezi tot ceea ce te inconjoară poate fi educat şi antrenat astfel incât să „spui” printr-o imagine 1000 de cuvinte (cum spunea cineva). In funcţie de cât de mult vrei să inveţi şi să impingi limitele in fotografie depinde cât de departe vei ajunge in descoperirea tainelor şi plăcerii de a imortaliza imagini ce pot fi considerate şi apreciate ca fiind fotografii.
Odată ce ai devenit un bun fotograf, odată ce ai dat de gustul de a crea fotografii - chiar şi la nivel de neprofesionist - sunt convins că nu vei mai dori să renunţi niciodată la plăcerea de a declanşa.
Şi chiar dacă domeniul fotografiei nu te pasionează şi te mulţumeşti cu imaginile pe care le faci (deşi dacă ai citit până aici...) nu crezi că netul românesc este deja plin de „poze*” groteşti?!? Nu ai vrea să fi mai cu moţ in gaşca ta de groupies?!? Nu ai vrea să ai cele mai bune fotografii pe haifaif?!?

In concluzie:
- citeşte manualul camerei cu camera lângă tine**;
- citeşte cursurile de pe MorgueFile (lb. engleză) şi photocami (lb. română);
- trage cât mai multe imagini pentru a pune in practică ceea ce ai invăţat;
- cadrele care le consideri cele mai bune supunele criticii pe un forum foto;
- filtrează criticile primite şi insuşeşte-ţi criticile pertinente;
- citeşte criticile primite de alţii şi invaţă din greşelile lor;
- vizionează cât mai multe portofolii de fotografie;
- inţelege condiţiile şi setările folosite in fotografiile care ţi-au plăcut;
- imită fotografiile care ţi-au plăcut, dar adaugă stilul tău;
- caută alte surse de informare pe net sau in librării;
- nu deveni un obsedat de aparatură foto (un techo-freak).***

E-hee... Fotografiatul ăsta nu e aşa de simplu cum crede lumea...




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* - nu sunt de acord cu termenul de poze atribuit imaginilor sau fotografiilor. DEX defineşte poza ca vb. I. 1. Intranz. A lua o anumită atitudine spre a servi de model unui pictor sau unui sculptor sau spre a fi fotografiat. ♦ (Peior.) A-şi studia gesturile, a lua o atitudine afectată pentru a produce impresie, pentru a epata. 2. Tranz. şi refl. (Pop. şi fam.) A (se) fotografia. – Din fr. poser.
** - este o chestie tipic masculină şi nu numai mioritică faptul de a nu citi specificaţiile tehnice sau manualul de utilizare. Şi nu mă refer doar la camera foto sau telefon mobil. Câţi dintre voi au citit manualul de utilizare la DVD player sau la mixerul de bucătărie???
*** - fotografia ca artă (unii nu o consideră artă, dar nu contează dacă este sau nu) este 99% tehnică şi doar 1% inspiraţie, dar doar acest 1% face ca o imagine să devină fotografie.

3 comments:

Anonymous said...

Interesant...

Nici eu nu prea sunt de acord cu termenul de "poza" ... desi nu sunt la fel de drastic. Consider ca poza poate fi si o imagine care nu exprima nimic...

Mic Pitic said...

Brava Domle' !
Am gasit cateva informatii interesante citidu-te.

It'sME said...

Eu devin fan al posturilor tale ;) . Nu am citit manualul de utilizare de la mixer , dar de la aparatul foto l-am citit inainte sa pornesc aparatul (lucru care nu imi sta in fire)