Wednesday, May 6, 2009

Câţi megapixeli?


Una din cele mai uzitate intrebări pe care le-am auzit vis-a-vis de camerele foto digitale este... Exact.... Câţi megapixeli are?


Numărul pixelilor unei camere digitale este unul din principalii factori (dar nu singurul şi nici cel mai important) care determină calitatea unei imagini. Cu cât camera are mai mulţi pixeli cu atât vei avea mai multe detalii in imaginea capturată de către senzor. Cât de detaliată trebuie să fie captura depinde doar de ceea ce vrei să faci mai departe cu imaginea respectivă (şi de asemenea de cât de obsedat de megapixeli eşti tu, megapixelistule).

In principiu există două moduri in care o imagine digitală poate fi folosită. Primul, ca imagine digitală ce va fi vizionată pe un ecran de computer ca parte a unei prezentări, a unei pagini web, ca un wallpaper sau intr-un album foto electronic. In cadrul acestor aplicaţii on-screeen imaginea nu necesită un număr de detalii excesiv de mare.

Al doilea, ca o copie „hard” (pe hârtie sau orice alt suport ce permite imprimare). Imaginea poate fi inserată in cadrul unei publicaţii, poate fi imprimată pe hârtie de ziar, hârtie glossy sau poate fi transformată intr-o fotografie „adevărată” prin imprimarea ei pe hârtie foto. Milioanele de pixeli abia aici devin cu adevărat importanţi, mărimea printurilor depinzând de numărul pixelilor avuţi la dispoziţie.

Numărul pixelilor depinde in primul rând de camera pe care o ai pentru că numărul maxim al pixelilor este in raport de numărul photosite-urilor senzorului camerei digitale. Dar depinde şi de setările alese pentru că la majoritatea camerelor digitale se poate restricţiona rezoluţia astfel incât să ai imagini mai mici pentru a putea stoca un volum mai mare pe acelaşi card de memorie.

Indiferent de destinaţia finală a imaginii, numărul pixelilor nu este bătut in cuie. O imagine de doar 400 de pixeli poate fi mărită pentru a fi printată pe un banner uriaş (dar imaginea va fi format dintr-un mozaic de pătrate uriaşe). Pixelii nu au dimensiuni prestabilite, dar pe ecranul computerului sau in printuri ei devin puncte. Puncte care cu cât sunt mai mult mărite cu atât devin mai uşor de sesizat.

Standardul general acceptat pentru afişarea pe ecranul computerului este de 72 de puncte pe inch (72dpi). Pentru printurile cu scop comercial, 300dpi este standardul acceptat. Dar acest lucru depinde şi de distanţa de la care va fi vizualizat printul respectiv. Ca fapt divers, pentru majoritatea oamenilor un print la 200dpi este suficient, diferenţa nefiind sesizabilă dacă ochiul nu este educat „să vadă foto”.

La 300dpi sunt necesari 90.000 de pixeli pentru fiecare inch pătrat al printului, in timp ce la 72dpi sunt necesari doar 5.000 de pixeli pentru fiecare inch pătrat al ecranului.

Datele din tabelul de mai sus sunt doar cu titlu informativ. Este posibil ca o imagine să fie redimensionată după ce a fost capturată astfel incât să i se mărească numărul de pixeli prin interpolare.

Deasemenea, ar fi logic să fotografiezi la rezoluţia maximă a camerei digitale pentru că nu poţi ştii de fiecare dată cu exactitate care va fi destinaţia finală a imaginii ce urmează a o captura. Fotografiind la rezoluţii mai mici poate vei putea folosi imaginea doar pentru web, dar fiind o imagine excelentă poate vei dori să o şi printezi la dimensiuni mai mari sau să o vinzi unei publicaţii.

Cu cât ai mai mulţi pixeli la dispoziţie cu atât vei avea mai multă libertate de a reincadra prin tăierea anumitor părţi din imagine (aşa numitul crop) şi totuşi imaginea finală să poată fi printată la 200-300dpi. Uneori cropul este necesar pentru modificarea formatului imaginii astfel incât aceasta să se incadreze mai bine in contextul publicaţiei, broşurii, bannerului, etc.

Dacă ai nevoie de o rezoluţie mai mică, trage imaginea la rezoluţie maximă şi apoi din computer poţi micşora rezoluţia. Astfel vei avea mai multe opţiuni de editare ulterioară.

Pixelii nu reprezintă totul in ceea ce priveşte calitatea imaginii. Calitatea obiectivelor folosite, modul de procesare a imaginii şi formatul fişierului sunt de asemenea importante. Este posibil ca o cameră de 4 megapixeli să producă imagini net superioare calitativ comparativ cu o cameră de 8 megapixeli.

Deci, Câţi megapixeli?

1 comment:

Cristian Brailescu said...

ar trebui precizat si faptul ca, in cazul compactelor, multi mega pixeli pe un sezor mic inseamna zgomot.