Thursday, June 16, 2011

10 PASI PENTRU FOTOGRAFIILE DE VACANTA

Pentru ca a venit vara si romanu’ pleaca in concediu / vacanta / "sejur de trei zile", pentru ca mai nou nu mai pleaca fara aparat foto (includ aici si Nokia, LG, etc.), dar si pentru ca presimt un overflow de snapshot-uri pe forumurile de critica foto sau pe facebook, iar retina mea imbatraneste si nu stiu cat mai poate face fata oripilarilor fotografice...

1. Inainte de a pleca in calatorie fotografiaza cat mai multi oameni. Daca esti o fire mai timida, pentru inceput, roaga prietenii sau rudele sa iti fie modele. Invata cum sa ii determini „sa stea la poza” asa cum vrei tu. Ghideaza-le miscarile. Pe timpul vacantei fotografiaza-i pe cei cu care calatoresti in pozitii naturale, nu doar zgaindu-se la camera sau sprijinind turnul din Pisa. Nu evita sa fotografiezi persoanele interesante intalnite, fie localnici sau turisti. Un zambet care spune „Pot sa...!?” are succes de cele mai multe ori.

2. Pentru fotografii clare ale subiectilor aflati in miscare sau fotografii facute din vehicule aflate in miscare foloseste timpi scurti de expunere sau modul sport. Astfel vei evita neclaritatea imaginii generata de miscarea subiectului fata de tine. Un timp de expunere de 1/250 sau mai scurt este recomandat in majoritatea cazurilor. Daca modul manual este limba straina pentru tine, foloseste prioritatea de timp de expunere (Shutter Priority). Deasemenea timpi de expunere scurti sunt recomandati si pentru obiectivele tele sau tele-zoom pentru a elimina „tremuratul” imaginii. Un trepied este necesar pentru a obtine imagini clare cu obiective cu F de peste 200mm.

3. Atentie la ceea ce ai in fundal atunci cand declansezi. Este incredibil cat de multi oameni nu iau in considerare ceea ce se afla in spatele subiectului si ajung acasa cu imagini gen prietena toata un zambet si in fundal doi catei ce se miros in cur. Incearca unghiuri de abordare diferite. Urca-te pe o banca si indreapta aparatul un pic in jos sau dimpotriva, apleaca-te si fotografiaza de jos in sus a.i. sa eviti a incadra anumite lucruri din fundal.

4. Lumina este elementul esential intr-o fotografie. Evita lumina de la amiaza ce genereaza umbre puternice si nu plasa subiectul jumatate in lumina si jumatate in umbra.

5. Fa mai multe fotografii subiectilor (oameni sau locuri). Este necesar sa faci cateva cadre unei persoane pana ce aceasta se va relaxeaza in fata aparatului. Incearca unghiuri diferite pentru a obtine cea mai creativa abordare; cea mai buna compozitie. Incearca distante focale diferite.

6. Nu uita sa faci si cateva cadre de ansamblu pentru a surprinde mediul inconjurator. De cele mai multe ori se uita a se surprinde atmosfera locului. Fa fotografii de la inaltime, indeparteaza-te de subiect sau foloseste un unghi mare de cuprindere. Incearca sa faci macar trei cadre care apoi sa le compui ca o panorama. Pe cat posibil foloseste un trepied si indreapta camera spre stanga, centru si apoi dreapta avand grija ca cca. 1/3 din cadrul anterior sa se regaseasca si in cadrul urmator.

7. Nu te teme sa fotografiezi chiar daca vremea nu tine cu tine. Un cer gri, ceata sau norii grei pot adauga un plus fotografiilor. Deasemenea absenta umbrelor puternice reprezinta un avantaj atat in fotografia peisajului, dar mai ales a persoanelor. Un flash fill merge de minune la portrete in zilele innorate ca si la apus/rasarit.

8. Indeparteaza-te de stilul YOLA*. Fotografiile de vacanta ar trebui sa exprime mai mult decat „Am fost aici...”. Ar trebui sa arate frumusetea, unicitatea, parfumul locurilor si oamenilor şi, deasemenea, ar trebui sa arate ca te-ai simtit bine.

9. Da dovada de rabdare. De foarte mare rabdare mai ales cand fotografiezi persoane. Asteapta cu aparatul pregatit ca un copil sa rada sau un vanzator ambulant sa aiba o expresie sau un gest interesant. Asteapta si anticipeaza momentul oportun.

10. Compune imaginea cu aparatul la ochi. Este uimitor cat de multa lume vede un subiect interesant si repede pune camera la ochi si declanseaza fara a privi incadrarea si compozitia pe LCD sau in vizor.

* - YOLA – io la munte, io la mare, io la tzara...

No comments: